- μέλλον
- Τίτλος διαφόρων εφημερίδων και περιοδικών.
1. Πολιτική εφημερίδα της Ζακύνθου. Εκδιδόταν την περίοδο 1849-51.
2. Πολιτική εφημερίδα της Αθήνας. Εκδιδόταν την περίοδο 1863-77.
3. Εβδομαδιαία εφημερίδα. Ιδρύθηκε το 1898 από τον Δημ. Σφαέλο στη Βραΐλα της Ρουμανίας.
4. Εφημερίδα σοσιαλιστικών αρχών. Εκδιδόταν στην Αθήνα από τον Δ. Κόκκινο την περίοδο 1908-09.
5. Επιθεώρηση πολιτικών και κοινωνικών επιστημών. Εκδιδόταν από τον I. Σπετσιώτη την περίοδο 1918-22.
6. Μ. της Ανατολής. Πολιτική και φιλολογική εφημερίδα της Αθήνας που ιδρύθηκε στις 26 Ιουνίου 1862.
7. Μ. των Επαγγελματιών. Εφημερίδα που ιδρύθηκε το 1928 από τον Ν. Νικολόπουλο και υποστήριζε τα συμφέροντα των επαγγελματικών τάξεων.
8. Μ. της Πατρίδας. Πολιτική και φιλολογική εφημερίδα της Αθήνας, η οποία εκδιδόταν την περίοδο 1859-63. Κατά τα μέσα του 1861 και από το φύλλο 161 και μετά μετονομάστηκε σε Μ. της Ελλάδας.
* * *το (ΑM μέλλον)1. το χρονικό διάστημα μετά το παρόν, ο χρόνος που ακολουθεί μετά την παρούσα χρονική στιγμή («το μέλλον αόρατον»)2. στον πληθ. τα μέλλονταοι καταστάσεις και τα γεγονότα που πρόκειται να συμβούν (α. «δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τα μέλλοντα» β. «καὶ τῶν μελλόντων ἐπὶ πλεῑστον τοῡ γενησομένου ἄριστος εἰκαστής», Θουκ.)νεοελλ.1. η εξέλιξη κάποιου προσώπου ή ομάδας προσώπων ή πράγματος στον απώτερο χρόνο («το μέλλον του θα είναι λαμπρό»)2. φρ. α) «άνθρωπος με μέλλον» — άνθρωπος με προοπτικές επιτυχίας στη σταδιοδρομία τουβ) «έχουμε μέλλον ακόμη» — θα αργήσουμε πολύ για κάτιμσν.φρ. α) «διατάσσω τὰ μέλλοντα» — καθορίζω το μέλλονβ) «σκοπεύω τὸ μέλλον» — προνοώ για κάτι που θα συμβεί.[ΕΤΥΜΟΛ. Ουσιαστικοποιημένος τ. τού ουδ. μέλλον τής μτχ. τού ρ. μέλλω (πρβλ. καθεστώς)].
Dictionary of Greek. 2013.